Szent Márton Hírek 24/02

Kedves Családok!

Fejlemények vannak az iskolaépület jövőjével kapcsolatban. Új pedagógus érkezett iskolánk tanári karába. Többek között erről is olvashattok a hírlevélben. 

Mi összeszedjük, megírjuk az iskolával kapcsolatos történéseket, változásokat, híreket. Mindezt azért tesszük, hogy Ti elolvassátok, hiszen így tudtok a személyes találkozók mellett informálódni a fontos dolgokról.

Fogadjátok szeretettel legújabb hírcsomagunkat!

a Bevonódás Csoport
2024. február 2.

Szülői vissztekintés a tanév első félévére

A tanév felénél járva összeállítottunk egy szülői kérdőívet, amiben várjuk visszajelzéseiteket, kéréseiteket, kérdéseiteket, javaslataitokat. A kérdőív kitöltése kb. 10 percet vesz igénybe, és akár anonim módon is beküldhető. Válaszaitokat a második félévben feldolgozzuk és beépítjük működésünkbe.

IMPRESSZUM
A hírlevéllel kapcsolatban itt fogadjuk leveledet: bevonodas@szentmartonwaldorf.hu

1.

Takács Piroska bemutatkozása

Mint sokan az én korosztályomból, sajnos csak felnőttként találkoztam először a Waldorf- szellemiséggel. A családból nagyobb gyerekek jártak Waldorf-iskolába, így amikor elérkezett fiamnál a beiskolázás ideje, nem volt kérdés, hogy Waldorf-iskolába jelentkezünk. Sashalmon kezdtük a közösségi életet megtapasztalni, a szellemiséget mindennapjaink részévé tenni. Láttuk és megéltük, hogy ebben a környezetben, egy csodás osztálytanító jelenlétében, stabil iskolai háttér mellett miként bontakozik ki a gyermekek egyénisége, tehetsége, formálódnak közösségé az osztály ill. az iskola családjai.  A szülői estek, az ünnepek közös átélése, az iskolából kapott szellemi ajándékok mind egyre növelték kíváncsiságomat, kötődésemet, így az első majdnem négy év aktív részvétellel telt.

A varrókörben megismerkedhettem több kézműves technikával (nemezelés, horgolás), amik nagyon lelkesítettek. Emellett mérnökként az iskolakert tervezésében, fejlesztésében is részt vettem.  Az önismeret területén is itt indultam el egy úton, egy iskolai kurzuson sajátítottam el az erőszakmentes kommunikáció alapjait, ami szintén az életemet meghatározó élmény volt.

Bár 2019-2020-ban alapjaiban rendült meg az életünk, a Waldorf-szellemiség továbbra is része maradt. A gyerekek Pilisszentlászlón járnak azóta iskolába. Én akkor elkezdtem a Waldorf-kézimunkatanári képzést Solymáron, ami 2024-ben zárul.

Valójában az egész életemet végigkísérte a kreatív alkotás valamilyen formában. Bár fiatalon megtanultam a varrás alapjait, főleg csak magamnak készítettem ruhákat. Ez a kreatív tevékenység később, a gyerekek megszületésével kiegészült egyéb lakástextilek, játékok varrásával, majd megismerkedtem a patchwork technikával. A Waldorfbaba-készítés fortélyait is ekkor tanultam meg autodidakta módon. Az iskolai varrókörben a közös alkotás örömének megélése mellett több új technikával ismerkedhettem meg, amik szintén inspiráltak. A kézimunkatanári képzésen ezt a tudás mélyíthettem, ugyanakkor az antropozófia áthatása révén sokkal mélyebb tartalmat is kaptak ezek a tevékenységek.

A másik ilyen kreatív terület a cukrászkodás. Kevésbé az ámulatba ejtő tortacsodák készítése vonzott, már fiatal anyukaként arra törekedtem, hogy egészséges és tápláló ételek kerüljenek az asztalunkra. Két éve elvégeztem egy cukrász képzést, majd létrehoztam egy vállalkozást, ahol nemcsak egészséges alapanyagokat és bio liszteket tartalmazó sütiket és pékárukat készítek, hanem számos általam kikísérletezett mentes termékkel is szeretném szolgálni a különféle diétán lévőket, ill. az egyedi étrendet követőket.

Az elmúlt két és fél év sok új felismerést, és célokat is hozott az életembe. Újra elkezdtem keresni a kapcsolódást, a közösséget, melynek aktív, szabad és kreatív tagjaként tudok fejlődni, az életfeladatomat beteljesíteni. Ennek következménye, hogy jelentkeztem a napközis tanári állásra. Azt gondolom, hogy csak a jövőben fog megmutatkozni valódi célja annak a belső vágynak, ami most ide hozott. Nyitott szívvel, áldozatkészséggel és kíváncsisággal nézek az előttem álló izgalmas időszak elé.

2.

Személyügyi hírek

A személyügyi munkacsoportnak jelenleg három tagja van (Ott Krisztina, Mosolygó Viktória és Jordán Éva). Kriszta az új emberek teljes felvételi folyamatával, Viki a bérszámfejtési és bejelentési feladatokkal, Évi a bérkalkulációs és dokumentációs teendőkkel foglalkozik a csoporton belül.

Az iskola életében fontos feladataink fókuszát a 2023-24-es tanévünk során a külső jogi elvárásoknak való megfelelés viszi el. Az intenzív munkaügyi felvételek mellett a munkaügyi adminisztráció is tetemes. 2023. július 1. óta négyszer módosított a Belügyminisztérium vagy a béreken vagy a pedagógusi besorolás rendszerén, vagy mindkettőn egyszerre. Ezeket a módosításokat minden egyes munkavállaló esetén – egy gazdasági és bérszámfejtési kalkulációt követően – egy vagy több szerződésmódosítás követ. 

A médiában Státusztörvényként elhíresült Púétv. (a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény) pedig 2024. január 1-jével alapjaiban változtatja meg a pedagógusok jogviszonyát, munkaügyi feltételrendszerét és természetesen a juttatásait is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mind a munkaszerződéseket (amit most már kinevezési okmánynak kell neveznünk), mind a munkaköri leírásokat és a munkarendet minden pedagógusi vagy pedagógust segítő munkakörben dolgozó esetében újra el kell készítenünk. 

Az állam valamennyi keretet biztosít a munkabérek kötelező emelésének kompenzálására. Arról tájékoztatni fogunk Benneteket legkésőbb a közgyűlést előkészítő találkozón, hogy pontosan ez a változás hogyan hat az iskola költségvetésére. Annyit előzetesen kijelenthetünk, hogy jelen állás szerint a béremelés és az – annak kompenzálására az állam által megemelt – új normatíva a vártnál kisebb hatással lesz a pénzügyi helyzetünkre.

A tanévben eddig négy pedagógus 

 • Nagy Ildikó – 4-es osztálytanító,
 • Zsolnai Krisztina – euritmia tanár,
 • Szabóné Erdő Krisztina – zenetanár,
 • Takács Piroska – napközis tanár,

két segítő 

 • Müller Anikó – gazdasszony,
 • Kara Fruzsina – gazdasszony segítő,

és három óraadó vendégtanár 

 • Emich-Kriston Genovéva,
 • Eördögh Zsófia, 
 • Vágó Zsolt

csatlakozott a közösségünkhöz.

Szintén az idei évtől kétoldalú szerződést kötöttünk az APM-mel (Alternatív Pedagógiai Műhely), aminek keretében Pékné Pintér Krisztina mentortanárként heti rendszerességgel segíti a tanáraink munkáját, valamint Zemen Hajnalka (jelenleg másodéves hallgató a nappali osztálytanító képzésen, jövőre végez) nálunk tölti az osztálytanítói gyakorlatát.

Minden az iskolánkba érkező jelölttel (akár hirdetésre, honlapra feltett álláshirdetésre vagy pedagógusi, szülői, ismerősi ajánlással érkezett jelentkezőről van szó) az alábbi protokoll szerint járunk el. Következő lépcsőfokra, csak előző teljesítése után kerülhet.

 • Ott Kriszta felveszi telefonon a kapcsolatot
 • a jelentkező bemutatkozik egy csütörtöki Tanári Konferencián
 • hospitálás (ez néha azért hiúsul meg, mert a jelölt még egy másik iskolában dolgozik)
 • próbatanítás
 • gazdasági és fenntartói beszélgetések (ahol a felek egyeztetik a munkakörrel, működéssel kapcsolatos feltételeket, körülményeket)
 • szerződéskötés, a bejelentés és az egyéb dokumentációk intézése

Célunk, hogy ez a folyamat minél hamarabb eredményhez vezessen, de mindenképpen érdekünk az, hogy mi is – mind szakmailag, mind emberileg – megismerjük a jelöltet, és Ő is betekinthessen iskolánk életébe, működésbe. Az iskolánkba járó gyermekek és Ti, szülők ebből a folyamatból csak keveset érzékeltek, és reméljük, hogy azt a szükségszerű döntést is el tudjátok fogadni, hogy a jelölteket csak a felvételi folyamatunk utolsó lépésében mutatjuk be Nektek. 

Mint azt Ti is tudjátok, jelenleg is keressük az elsős és a leendő elsős osztálytanítónkat. Több jelentkező már részt vett a Tanári Kollégiummal közös találkozón, néhányan hospitáltak is az iskolában, azonban még nem érkezett meg a megfelelő jelölt. 

A tanárhiány az egész országot érinti, az állami és a magán fenntartású iskolákat egyaránt. Folyamatosan futnak az álláshirdetéseink több fórumon, ezt segíti meg, ha mindenki saját ismerősi, baráti körében, kommunikációs csoportjaiban tovább viszi a hírt. Amennyiben a környezetedben vagy az ismerőseid között van olyan, akit javasolnál hozzánk osztálytanítónak, kérjük, keresd meg az elérhetőségeivel Ott Krisztát!

3.

Hírek az iskolaépülettel kapcsolatban

Kedves Iskolaközösség!

Örömmel írom Nektek, hogy a lobbitevékenységünk meghatározó mérföldkőhöz érkezett.

Egy éven keresztül rendszeresen találkoztunk Tömöri Balázs polgármesterrel és Jávor Csaba Művelődési Ház vezetővel. A találkozók célja az volt, hogy az iskolaépület használata kapcsán megtaláljuk azokat a megoldásokat, amik a Művelődési Ház és a Szent Márton Waldorf Iskola szempontjainak is megfelelnek. Közben házon belül is folyamatosan egyeztettünk a lehetőségeinkről, teremigényekről.

Decemberre kialakult egy olyan verzió, amit minden fél működtethetőnek és támogathatónak talált közép- és hosszú távon. Ezt a verziót most hivatalosan is benyújtottuk az Önkormányzat felé.

Közös javaslatunk többek között tartalmazza, hogy az iskola hosszú távú, biztonságot adó szerződésben továbbra is bérli a teljes emeletet, amit a későbbiekben válaszfalak beépítésével, kisebb átalakításokkal tudunk még jobban kihasználni. Emellett a következő tanévtől délelőttönként használhatjuk a földszinten a Faluház termeit bontott órák céljára (például nyelvóra).

A javaslatban szerepel továbbá, hogy iskolaidőben használjuk az aszfaltos pályát, működésünkbe bevonjuk mint sportudvart, illetve – amennyiben szükséges – a későbbiekben, az udvar bizonyos részeire (kisebb átrendezését követően) konténertantermeket telepítünk.

Minderre egészen addig van szükség, amíg újra megnyílnak olyan pályázati lehetőségek, amelyek segítségével akár a Művelődési Ház, akár az iskola további fejlesztésekbe, építkezésekbe foghat. A Művelődési Háznak az a hosszú távú érdeke, hogy megépüljön egy olyan különálló közösségi ház, amelynek színház- és rendezvényterme is van.

A csoport munkájában az év során közreműködtek:

 • Engel Rita
 • Medvecki Réka
 • Molnár András
 • Schlanger Judit
 • Szalai Szilvia
 • Vándor Balázs
 • Verba Judit

 Mindenkinek a munkáját ezúton is nagyon köszönjük!

 A fejleményekről tájékoztatunk Titeket!

 Judit

4.

Új családokat hívogató kommunikáció

Az iskola idei éves céljai közül a kommunikációs munkacsoport a növekedést támogatja kiemelten. Olyan aktivitásokon dolgozunk, amelyek hozzájárulhatnak az iskolánkban tanuló gyermekek számának növekedéséhez, amelyek kedvet csinálnak új családoknak ahhoz, hogy hozzánk jelentkezzenek. Most elsősorban a 2024/25-ös tanév első osztályába.

A ti javaslataitokat is felhasználva folyamatosan készítjük az iskolai életről, az iskoláról szóló tartalmakat, keressük azokat a mozzanatokat, amelyek érdekessé, érthetővé és vonzóvá teszik az iskolát. Igyekszünk az iskola jó hírét építeni és terjeszteni.

Ennek egyik csatornája a Facebook, amit szeptember óta 70 plusz követő kísér figyelemmel. A Facebook-on már kétszer hirdettünk is; mindkét alkalommal a bemutatkozó estjeink témáját és időpontját. A hirdetések hatására 184-en mutattak valamiféle aktivitást (kattintottak a weboldalunkra, töltötték ki kérdőívünket, osztották tovább ismerősnek a hirdetést). 16 család pedig valamilyen kérdéssel fordult hozzánk, kitöltve az űrlapunkat. Ezúton is nagyon köszönjük mindenkinek, aki segített ebben, és osztotta, kommentelte posztjainkat.

Levelet küldtünk a környék óvodavezetőinek, a ti segítségetekkel több óvodában közvetlenül is eljutottunk szülőkhöz. Kiemelt figyelmet a Gyöngyharmat Óvodának és a Mesevölgynek szentelünk. A Mesevölgy Óvodában lehetőségünk volt szervezett keretek között is találkozni a szülőkkel.

A két eddigi bemutatkozó esten összesen kb. 38 család vett részt. Közülük legtöbben a ti ajánlásotokra hivatkoztak, tőletek hallottak az iskoláról, de megjelent a webről, Facebook-ról tájékozódtam válasz is!

A napokban még indítunk egy záró hirdetést az utolsó időpontokkal és a felvételi részleteivel. A már érdeklődő családokkal a pedagógusok és az iroda munkatársai tartják a kapcsolatot.

Továbbra is nagy segítség, ha a felvételivel kapcsolatos részleteket, posztokat eljuttatjátok ismerősöknek, barátoknak. És a kommunikációs munkacsoport továbbra is minden ötletre, javaslatra nyitott. Mondjátok, várjuk!

(Demény Rózsa, Emich Szabolcs, Molnár Judit, Tátrai Monira, és a pedagógia képviselője, Sün)

5.

Önigazgatás és vezetés

A január 18-i workshopon az önszerveződés, önigazgatás gyakorlati megvalósításával kezdtünk el foglalkozni.

Mik a szellemi alapjai, és mik a már kiforrott alapelemei? Milyen erények fejlődését segíti a mai korban ez a szerveződési forma? Miért nehéz művelni, és miért van az, hogy gyakran nem sikerül? Miért a szociális tér a kulcs, és a szűk keresztmetszet? Mik az önigazgatás “lépcsőfokai” és mi melyik előtt állunk? Hogy függ össze a szabadság és az önfegyelem? Milyen az eggyel jobb megállapodás, és az eggyel nagyobb elköteleződés?

Mik a legkorszerűbb önszerveződési formák (holacracy, sociocracy 3)  alapvetései, formái, folyamatai?

A folytatásban a bevonásról, a motivációról, a feszültségek érzékeléséről és az építő javaslatokról fogunk beszélgetni.

Várunk benneteket szeretettel a következő alkalomra, amit február 20-án, 14:30-tól tartunk az euritmia teremben!

Szervezeti kör nevében Emich Szabolcs

6.

Heti Waldorf címmel új blog-sorozatot indítunk

Jövő héttől a tanév végéig egy 30 részes, Waldorf-szülőknek szóló levélsorozat olvasására invitálunk Benneteket. A szöveg Székesfehérváron, 2007-ben jött létre, írásos formába iskolánk kommunikációs csoportja ültette át.

Hétről hétre egy-egy témát vagy kérdést járunk körül, amelyek önmagukban is fontosak. Úgy szerkesztettük őket, hogy elolvasásuk egyenként kb. 3-5 percet vegyen igénybe. A cikkek mentén közelebb kerülhetünk a Waldorf-pedagógiához, és egy-egy mozaik darabkaként illeszthetjük egymáshoz a “nagy kép” részleteit, az elveket és a célokat, amik a mi iskolánk működésének alapját is képezik.

Hetente 1-2 alkalommal érkeznek majd a levelek, és bármikor lemondhatod őket a láblécben található linken. Mégis jó szívvel ajánljuk, hogy tégy egy próbát, és olvasd el a cikkeket! 

Szívesen fogadunk visszajelzést a bevonodas@szentmartonwaldorf.hu-ra a cikkek témáival, és általában a sorozattal kapcsolatban. Akár további személyes találkozó témája is lehet, ha egy-egy kérdés többek figyelmét és gondolatait is felkelti.

Jó olvasást kívánunk!

Bevonódás csoport

7.

Szülők iskolája

Nagy Ildikó és Emich Szabolcs szervezésében, több pedagógus és sok érdeklődő részvételével megtartottuk az új Szülők iskolájának első alkalmát. 

Először összegyűjtöttük azokat a képességeket, tulajdonságokat, amiket fontosnak tartunk, hogy gyermekeink fiatal felnőtt korukra megszerezzenek, kifejlesszenek. Beszélgettünk arról, hogyan, milyen megközelítéssel tudja ezeket a Waldorf-pedagógia és az otthoni nevelés közös együttműködésben támogatni. 

Azután – az összegyűjtött listát szem előtt tartva – neveléssel kapcsolatos témaköröket írtunk össze. Ezekkel a témakörökkel fogunk a félév során foglalkozni. 

A csoport által összegyűjtött témákat itt láthatjátok.

A résztvevők szavazatainak segítségével kiderült, hogy a felirtak közül melyik érdekli a jelenlévőket leginkább. Először a legtöbb szavazatot kapott témaköröket fogjuk körbejárni. Így az elkövetkező alkalmakkor a “közösségi lét kihívásai – konfliktusok az iskolában és otthon”, a “felnőtt szülő”,  valamint a “ritmus fontossága, szerepe, gyakorlata” lesz a beszélgetés középpontjában. 

Közös döntésként született meg az alkalmak gyakorisága is. Ezekről a témákról a továbbiakban havonta, a hónap második felében egy csütörtökön beszélgetünk az euritmia teremben. Következő alkalom: február 22. 18:00

 

6.

Előttünk álló programok

febr. 10. 9:00-12:00 – Farsang

febr. 12 – 16. – Síszünet

febr. 19. 18:00 – Bemutatkozó est

febr. 20. 14:30-16:30 – Önigazgatás workshop

febr. 22. 18:00 – Szülők iskolája

márc. 3. – Családi nap érdeklődő családoknak

Kihez fordulhatok?

Belső kommunikációval, kérdésekkel, konfliktusok kezelésével kapcsolatban – a már korábban kiküldött – Kihez fordulhatok? c. tájékoztatónk nyújthat eligazodást.

Írd meg kérdésed, kérésed, konstruktív javaslatod!

Továbbra is nagyon fontos nekünk minden észrevételetek, gondolatotok, kérdésetek, ötletetek iskolánk és közösségünk életével, működésével kapcsolatban. Ezeket a Szülői kérdőív kitöltésével vagy bevonodas@szentmartonwaldorf.hu címre küldött e-maillel tudjátok eljuttatni hozzánk. 

Bevonódás csoport, 2024. február