Szent Márton Hírek 23/10

Kedves Szülőtársak!

Nagyon köszönjük, hogy múlt csütörtökön ilyen sokan együtt voltunk az Iskolagyűlésen. Ritka és remek alkalom volt ilyen nagy körben meghallani és meghallatni, kiben milyen gondolatok, kérdések vannak, kit mi foglalkoztat iskolánkkal kapcsolatban.

Kérjük csatlakozzatok régi bevált, jó tapasztalunkhoz, mely szerint akik jelen voltak, “örökbefogadnak” egy olyan családot, akik nem tudtak eljönni, és saját megélésükként átadják, amit tapasztaltak. Ezt támogatva összefoglaljuk emlékeztetőként a fontosabb tényeket, ábrákat.

Ha további kérdésetek van, keressétek a szervezeti kör bármelyik tagját!

Miről volt szó?

 • Az iskola küldetése, az alapítói szándék
 • Az ember hármassága
 • A 2023/24-es tanév céljai és prioritásai; STABILITÁS és NÖVEKEDÉS
 • Kik a munkacsoport vezetők, a csoportok pedagógus kontaktjai és a szervezeti körben való képviselői?
 • Kiknek a felelőssége, hogy megszülessenek időben, jó minőségben, jó helyen a döntések (a szervezeti kör tagjai)?
 • Gazdasági helyzetünk;  
 • Forrásteremtés legfrissebb kampánya
 • Közelgő nagyobb események; garázsvásár, Márton nap

a Kommunikációs Csoport
2023. október 3.

a jelenlegi vállalások mellett havi szinten 31.000 forinttal kevesebb folyik be, mint amennyi egy gyerek költsége. A hiányt a tavalyi forrásteremtő munka eredménye fedezi, azaz a tartalékot működésre fordítjuk. Azokban az osztályokban, ahol a havi ajánlási átlag nincs meg, új vállalási köröket indítunk. Közben a forrásteremtési aktivitásokhoz várjuk a jelentkezőket; új elemként vállalkozási programot is indítunk. 

IMPRESSZUM
A hírlevéllel kapcsolatban itt fogadjuk leveledet: kommcsop@szentmartonwaldorf.hu

1.

Forrásteremtés

A forrásteremtés csoport az elmúlt hetekben két  meghívást küldött nektek; hova lehet csatlakozni, idő, erő és érdeklődés esetén. 

 1. Garázsvásár (október 14.) részt vehet bárki árusként, segítőként pakolni, koordinálni, pénzt számolni, lehet a gyerek kézműves sarokban tevékenykedni, vagy büfézni. Részletekért keresd Sipos-Gaál Boglárkát, és írd be vállalásodat a táblázatba!
 2. Szülői vállalkozás ajánlói program – Hegedűs Gyuri (1. osztályos apuka) a vállalkozó szellemű vállalkozó szülőtársainkat hívja, hogy összeálljon egy olyan lista, amelyről ajánlani tudjuk szülőtársainkat ismerősi, baráti körben. Bízunk benne, hogy minél erősebb lábakon áll egy vállalkozás, annál több lehetősége van adományozni is. Részletekért írj Gyurinak: hegedus@chilopass.hu email címre!

Az Alkotókör is hamarosan felfedi idei évi tervét, ha esetleg valaki ott érzi otthonosabban magát, az is nagyon hasznos . Továbbra is, ha tudtok megkereshető céget ajánlani, a forrásteremtés csoport igyekszik a tőle telhető legtöbbet megtenni. Közben nyáron lehet, hogy elsiklott, de nyertünk 100ezer forintot egy Tesco pályázaton, a napokban kihirdette a NAV az SZJA 1% eredményt (1 millió iskola/óvoda együtt), beadtunk eszközbeszerzésre 2 millió forint értékben pályázatot (október végén derül ki, hogy megkapjuk, nem kapjuk), még ősszel beadunk működési költség fedezésre kb 2,5 millió forintra pályázatot, választ várunk 3 cégtől, tudnak-e adományozni, és jön a Márton napi vásár, aminek kapcsán megpróbálkozunk egy FB adománygyűjtő kampánnyal is.

2.

Kommunikáció az iskolában

Önigazgató működésünkből kifolyólag nem egy személy vagy egy csoport határozza meg működésünk kereteit, hanem az alapelveink alapján közösen kidolgozott folyamataink tudnak utat mutatni egy fejlettebb működéshez. Tervünk a hírlevelekben időről időre egy-egy alapelv vagy téma részletes megismertetése, most a kommunikációs alapelvekről, az ehhez kapcsolódó konfliktuskezelési eljárásról és panaszútról olvashattok.

 

Kommunikációs alapelveink

 • Véleményt csak tájékozódás után alkotok. Ezért figyelemmel kísérem az iskola működését, megismerem az SzMSz-ben és a Házirendben leírtakat, elolvasom a hírleveleket, kiküldött anyagokat, lehetőségeimhez mérten részt veszek a meghirdetett személyes találkozókon (szülői est, iskolagyűlés stb.).
 • Kérdésemmel a kompetens személyt keresem meg.
 • Nehézségem, konfliktusom esetén igyekszem a témáért felelősséget vállalt személyt megkeresni (ha lehet személyesen). Ha nem tudom, kihez forduljak, az Iroda munkacsoport segítségét kérem.
 • Konfliktust az adott személlyel szóban rendezem. A mindennapi találkozások során nem feloldható, esetleg tovább mélyülő konfliktus megoldására az iskolával jogviszonyban álló felnőttekre (szülő, munkatárs) kivétel nélkül vonatkozó Konliktuskezelési eljárás és panaszút lépéseit követem (1. lépés az empátiaséta; 2. lépés a mediált beszélgetés; 3. lépés a Szervezeti kör bevonása).
 • A szóbeli fórumokat részesítem előnyben.
 • A beszélgetésekre készülök, kérdéseimet, visszajelzéseimet igyekszem konstruktív javaslatban megformálni.
 • A felém érkező visszajelzéseket fogadom és átgondolom.
 • Levélben csak tényeket közlök, levelezőlistákat információcserére használom.
 • Gondosan figyelek, hogy levelemet csak azoknak küldjem el, akikre valóban tartozik.

Kihez fordulhatok?

Szülőként bármilyen kérdéssel – főleg az Waldorf-iskolával, -pedagógiával, gyerekkel kapcsolatos kérdésekkel – alapelv szerint az osztálytanítóinkhoz fordulhatunk. Szükség esetén Ő tud minket tovább irányítani. Szaktanári kérdéseinkkel megkereshetjük azonnal az adott szaktanárt is.

Operatív ügyekben az iroda tud segítséget nyújtani (befizetések, számlák, hivatalos papírok stb.). Az iskola működésével kapcsolatos – nem közvetlenül a pedagógiát érintő – kérdéssel, ötlettel, javaslattal is hozzájuk fordulhatunk. Szükség esetén Ők is segítenek megkeresni Nekünk az ügyben az illetékeseket.

Amennyiben úgy érezzük, hogy a folyamatainkban elakadtunk, nem sikerült a fenti utakon eljutni a megoldásig, elbizonytalanodtunk, nem tudjuk, hogy hogyan kéne tovább lépni az adott kérdésben, a bevonódás csoport segítségét kérhetjük. Jelezhetünk a csoportnak vagy bármely tagjának (minden osztály szülői közösségében van bevonódás munkacsoport tag).

A legfontosabb, hogy ne tartsuk magunkban, hanem – felelősséggel a közösségért, amelynek tagjai vagyunk – tegyük ki a megfelelő körben kérdéseinket.

Írásbeli fórumok

Az iskola közösségének kapcsolattartását segítő fórum a levelezőlisták rendszere.

A listahasználat alapelvei:

 • Levelezőlistákon a lent meghatározott témakörökben írható levél, az egymás iránti figyelem és megbecsülés, a tényszerű igazság alapjain, az emberi méltóság, a személyiségi jogok tiszteletben tartásával. A hozzászólás írójának minden levelet teljes nevével vagy a közösségben ismert becenevével alá kell írnia, ha az e–mail címe nem utal tulajdonosára.
 • Az írásbeli kommunikációt, a levelezőcsoportokat csak a tények közlésére, információcserére használjuk.
 • Minden levelezőlista az adott kört érintő ügyek szervezésére, informálására (és csak ezekre) jött létre. Kérjük – mielőtt egy levelezőlistára írnál – gondold át, hogy valóban tényszerű információkat küldesz-e! Arra is gondosan ügyelj a címzett megválasztásakor, hogy ténylegesen csak annak küldd el a leveledet/válaszodat, akire ez tartozik! Mindannyiunk érdeke, hogy a levlistákra ne érkezzenek nagy mennyiségben felesleges levelek, amiknek feldolgozása közben esetleg olyan üzenetek sikkadnak el, amik valóban fontos információkat tartalmaznak.

Az Iskola kezelésében a következő levelezőlisták léteznek:

 • mindenkinek@szentmartonwaldorf.hu lista: Az iskola életében fontos, iskolához kapcsolódó közérdekű információk közzétételének tere. Valódi levelezőlista funkció, minden tag írhat rá és minden tag megkapja. Tagjai a tanárok, a Fenntartók és a szülők közössége. A tagság minden iskolaközösségi tagnak kötelező.
 • mindenféle@szentmartonwaldorf.hu lista: Az iskola életéhez nem szervesen kapcsolódó információk megosztása, pl. programajánlók meghirdetése. A listatagság nem kötelező. A lista használatát, annak az alapelveknek és belső megállapodásoknak való megfelelését szintén a moderátorok felügyelik.
 • Osztály– és csoportlisták: meghatározott csoportok, osztályok listái, amelyek zártak, csak a tagok használhatják. Valódi levelezőlista funkció, minden tag írhat rá és minden tag megkapja. Tagjai az adott csoport vagy osztály szülői körének tagjai. A tagság minden csoporttagnak kötelező.
 • Munkacsoportok listái: A munkacsoportok hatékony együttműködését szolgáló levelező listák.