Szent Márton Hírek 23/5

Rudolf Steiner: Pünkösd
Lény lény mellett áll a tér távolában,
Lény lényt követ az idők folyamában.
Ha megmaradsz, ó ember,
A tér távolában, az idők folyamában,

A múlandóság honában vagy csupán.
Ámde föléje emelkedik lelked hatalmasan,
Ha megsejtve vagy tudva az el-nem-múlót nézi,
Túl a tér távolán, túl az idők folyamán.

Kedves Szülőtársak!

Kellemes böngészést kívánunk!

a Kommunikációs Csoport
2023. május 17.

IMPRESSZUM
A hírlevéllel kapcsolatban itt fogadjuk leveledet: kommcsop@szentmartonwaldorf.hu

1.

Beiratkozás és visszatekintés – 2023. június 5-8.

Mint minden évben, idén is egyéni beszélgetések formájában visszatekintünk az elmúlt tanévre, elvégezzük a szükséges adminisztrációt, aláírjuk a következő tanévre szóló megállapodásainkat. Az iroda és a bevonódás csoportok várnak Benneteket a június 5-i héten, ahogy már megszokhattátok, forgó rendszerben, 20-20 perces beszélgetésekben.

Kérjük, hogy minden család iratkozzon be mindkét asztalhoz 1-1 időpontra ebben a táblázatban.

Az iroda asztalnál kitöltendő dokumentumokat hamarosan küldi az iroda csoport. A fenntartói beszélgetéshez kérjük gondoljátok végig a fenntartással, a munkacsoportokkal kapcsolatos témáitokat, kérdéseiteket. Pedagógiai kérdésekben pedig forduljatok közvetlenül pedagógusainkhoz.

Várunk Benneteket!

Iroda és Bevonódás csoport

2.

Pótfelvételit hirdetünk

Idén az eddigiekhez képest kevesebb jelentkezés érkezett a felvételi folyamat során. Úgy láttuk, ez egyrészt köszönhető az általános demográfiai helyzetnek,  idén kevesebb a csemete az óvodákban, illetve a visszajelzések alapján a gazdasági helyzet miatt is bizonytalanok a családok.

A Tanári Kollégium ezért úgy döntött, hogy pótfelvételit hirdet a jövő évi első, második és harmadik osztályokba egyaránt. Amennyiben ismertek olyan családokat, akik szívesen csatlakoznának közösségünkhöz, kérünk benneteket, továbbítsátok a felhívásunkat feléjük.

3.

Iskolánk új munkatársai

Örömmel számolunk be arról, hogy Schottner Rita személyében megtaláltuk a szeptemberben induló első osztály osztálytanítóját. Rita már harminc éve tanítóként dolgozik. Két évvel ezelőttig az állami oktatásban tanított, majd az elmúlt egy évet alapítványi iskolákban töltötte. Waldorf iskolában is dolgozott napközis tanárként.

Rita május 1-től lépett be hozzánk, és azonnal megkezdte a felkészülést a jövő tanévre hospitálásokkal, vendégtanítással és a nyári waldorf tanároknak szóló képzésekkel. Már találkozott a leendő elsősök szüleivel egy bemutatkozó szülői est keretében.

Pintér Krisztina heti egy alkalommal mentortanárként kapcsolódik be szeptembertől az iskola életébe. Krisztina több mint harminc éves pedagógiai és gyógypedagógiai tapasztalattal rendelkezik. 1991-től Waldorf osztálytanítóként, iskolalapítóként, Bothmer-gimnasztika és vallás tanárként dolgozott, majd az elmúlt években kapcsolódott a Waldorf-tanárképzésekhez, tanfolyamokhoz, továbbképző kurzusokhoz, ill. 2018 óta tanácsadóként is dolgozik waldorf iskolákban. Jelenleg is mentorként segíti a pedagógusaink mindennapi munkáját, mely szeptembertől heti rendszerességgel folytatódik

Május 15-én, hétfőtől új kolléganővel egészül ki iskolánk munkatársi köre. Engel Rita sokéves Waldorf iskolai tapasztalattal rendelkező fejlesztő pedagógus, drámapedagógus. Jövőre zárja le a hároméves extra lesson képzését. Rita feladata a fejlesztő órák mellett, a leendő első osztály és osztálytanító kísérése, támogatása. Találkozhattok vele idővel helyettesítő tanárként is. Hétfőtől hospitálni fog, ismerkedik gyermekeitekkel, iskolánkkal.

Kérjük, fogadjátok őket szeretettel!

 A többi üres pozícióra is zajlik a kiválasztási folyamat, különös tekintettel a leendő 4. osztály osztálytanítójára.

Személyügyi munkacsoport

4.

Alkotókör hírei

Tavaszi vásárok

 A tavaszi időszakban iskolánk az Óbudai Waldorf Iskola által szervezett Szent György-napi kézműves vásáron és a pilisborosjenői Majálison vett részt az Alkotókör portékáival és kézműves foglalkozással.

 A két vásáron az iskola számára az alkotókör termékeinek árusításával összesen 

170.000,- Ft  

 adományt gyűjtöttünk. Mindkét vásáron rekordnyereségünk volt: az eddigi legnagyobb összeg, amely az alkotókör portékáiból egy-egy nap vásározás alatt folyt be! 

Hálásan köszönjük mindenkinek a sok fáradozást és a részvétel bármely formáját: az otthoni kézimunkát, az Alkotóműhelyekben való alkotást és a vásári árusítást. Ennek köszönhetően mindkét vásáron méltó standdal és portékákkal képviseltük az iskolát és mutattuk meg magunkat mind a Waldorf közösségben, mind a faluban. 

A portékákból befolyó adományokat az iskolában folyó munka anyagi szükségleteinek megteremtésére fordítjuk.

Alkotókör

5.

Céges adománygyűjtés – Forráscsoport aktuális hírek

Miközben lélekben az év végére, nyárra hangolódunk, gazdasági, forrásteremtési szempontból már a 2023/24-es tanév pénzügyi stabilitásának megteremtésén dolgozik több munkacsoport is. Az új programok elindításához, a meglévők működtetéséhez, a pedagógusok méltó javadalmazásához szükséges többletköltségek előteremtése, az iskola folyamatos forrásbiztosítása továbbra is jelentős terhet ró mindannyiunkra, és meg is haladja szülői közösségünk anyagi lehetőségeit. Ezért továbbra is égetően szükségünk van céges adományokra, támogatókra, akikkel együtt szélesebb védőhálót és fenntartó erőt tudunk az iskola köré szőni. Már sokszor hangsúlyoztuk, de nem lehet elégszer: ez az adománygyűjtés csak minden család aktív részvételével lehet sikeres!

Ha van olyan cég a környezetedben, családi, baráti körben, akit érdemes megkeresni támogatásért, oszd meg az elérhetőségét vagy a cég nevét a forrásteremtés csoporttal, hogy felvegyük a kapcsolatot velük és egyszeri vagy rendszeres adományt kérhessünk tőlük. Ha a te kapcsolati hálódban nincs ilyen cég, mesélj a barátaidnak, az ismerőseidnek az iskoláról, hátha ők tudnak ilyen céget ajánlani neked!

6.

Lobbi a jövőnkért

Épül-e az új épület? Megyünk vagy maradunk?

Az iskolánk alapításakor az antropozófián és Waldorf-pedagógián belül három fő pillérben határoztuk meg a küldetésünket:

  1. Különösen nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni a hármas tagozódás gyakorlására azért, hogy mi és a gyermekeink a jövő emberhez méltóbb társadalmának alakítóivá válhassanak.
  2. A természettel való élő,  intenzív kapcsolat, egy iskolához kapcsolódó gazdaság építésével azért, hogy a gyerekek a teremtett élő környezethez, az univerzum ritmusaihoz és folyamataihoz kapcsolódhassanak.
  3. Élő, együttműködő kapcsolat a faluval, ami befogad minket, hogy a Waldorf iskola szerves része legyen a világnak, hogy itthon legyünk a falu közösségében.

A lobbi csoport feladatai között a faluban leginkább a 2. és 3. pillér jelenik meg. Keressük már megalakulásunk óta az iskola és a gazdaság hosszú távú, stabil helyét.

Az épület, ami annak idején 2019-ben, az alapításkor a legstabilabb tényezőnek tűnt, csak öt évre ad nekünk helyet a jelenleg érvényben lévő bérleti szerződés szerint.

Nagyon sok időt és energiát fordítottunk az elmúlt három évben a teljes környék felderítésére, a különböző szóba jöhető helyszínek megvizsgálására. Pilisborosjenő, ami igen közel fekszik a fővároshoz, éppen emiatt az egyik legmagasabb ingatlanárakkal rendelkező település. A földárak úgyszintén az egekben, és az önkormányzat – eleget téve a falu jogos igényének – igyekszik a további beépítésektől védeni a települést.

A 2022-es év végén a falu polgármesterével, Tömöri Balázzsal és a Művelődési Ház vezetőjével, Jávor Csabával új koncepció mentén kezdtünk tárgyalásokat. Felismerve, hogy vannak közös igényeink – mint a színház/rendezvény terem, nekünk a hamarosan kötelező elemként jelentkező tornaterem – azon gondolkodunk, hogy milyen szinergiák és összefogási lehetőségek vannak, amik mentén egyesíthetjük az erőinket. Immár a közös  célunk, hogy 2023 őszére a képviselő testület elé vihető konkrét javaslattal álljunk elő. 

Mindkét tárgyaló partnerünk kifejezte, hogy az iskolánk jelenléte a faluban érték, végleges helyének megtalálása számukra is fontos. Igyekszünk összegyűjteni már megvalósult beruházások tapasztalatait – például együtt megnéztük a Regionális Waldorf Gimnázium nemrég épült torna- és rendezvénycsarnokát, és tervezünk hasonló méretű települések művelődési házaiba is ellátogatni. 

A csoport kéthetente rendszeresen találkozik.

Jelenleg az igények összegyűjtése és a lehetséges verziók számbavétele zajlik. A folyamat haladásáról rendszeresen beszámolunk nektek.

 A tavaly, a teljes közösség bevonásával és Kőrösi Ákos vezetésével indított  jövőkép munkát is folytatni szeretnénk a következő tanévtől. 

 Ötleteiteket, javaslataitokat a témához az alábbi tagok várják:

A lobbi csoport tagjai: Medvecki Réka, Vándor Balázs, Verba Judit

A jövőtervező csoport tagjai: Lukáts Kata, Sipos-Gaál Boglárka, Báró Róbert, Verba Judit

A lobbi és jövőtervező csoport nevében:

Judit