Szent Márton Hírek 23/6

Kedves Szülőtársak!

Kellemes böngészést kívánunk!

a Kommunikációs Csoport
2023. június 1.

IMPRESSZUM
A hírlevéllel kapcsolatban itt fogadjuk leveledet: kommcsop@szentmartonwaldorf.hu

1.

BEIRATKOZÁS a 2023/24-es tanévre

Újabb mérföldkőhöz értünk fiatal iskolánk életében; alig egy hónap, és megkezdődik negyedik vállalási évünk (2023. júliustól – 2024. júniusig). 

 JÚNIUS 5-8. között tartjuk a BEIRATKOZÁST.

Ebben a táblázatban jelezd, hogy melyik nap, melyik órájában számíthatunk Rád/ Rátok! Az idei beiratkozáskor két 20 perces beszélgetéssel számolhatsz. (A pedagógusokkal az eddigiektől eltérően egy külön időpontra fogadóórát kezdeményezhetsz, ha szükségesnek tartod)

  • Az iroda asztalnál két téma vár: adategyeztetés és a befizetések rendje.
  • A másik asztalnál az elmúlt tanévre tekintünk közösen vissza és a következő tanév megállapodásainak aláírását intézzük a bevonódás csoporttal.

Kérjük, hogy előre gondoljátok át azt, hogy a következő időszakban hogyan és mennyiben tudtok hozzájárulni önfenntartó és önigazgató iskolánk működtetéséhez. Hiszen éppen annyira tudnak folyamataink hatékonyak és működők lenni, amennyit a közösség tagjai együttesen beletesznek.

FONTOS TEENDŐK:

 Kérjük, a beiratkozásig te is:

  1. regisztráld a táblázatban a részvételedet
  2. gyűjtsd össze az elmúlt tanév tapasztalatait, hozd el építő visszajelzéseid és javaslataid,
  3. készülj a következő tanévre is, gondold át, mennyi havi hozzájárulást tud a családod vállalni és melyik munkacsoport feladataihoz tudsz hozzájárulni. 

Kérjük június 10-ig

  1. válaszolj a szülői kérdőív kérdéseire

 Fontos minden konstruktív gondolatotok, javaslatotok és kérdésetek. Ezeket a tanév végi záró konferencia visszatekintő munkájába csatornázzuk, ahol megdolgozzuk és beépítjük a további működésünkbe.

További részleteket a beiratkozásról szóló május végi levelünkben olvashatsz. Amennyiben kérdésed van a beiratkozással kapcsolatban, írj a bevonodas@szentmartonwaldorf.hu címre.

 Várunk Mindenkit szeretettel!

Iroda és a Bevonódás csoport

 

2.

Személyügyi hírek

Hosszú hetek várakozása, egyeztetései és beszélgetései után megérkezett hozzánk a harmadik osztály jövőbeni osztálytanítójaként Nagy Ildikó, akit már sokan ismerhettek. Gyógypedagógus, emellett végzett és tapasztalt  Waldorf-osztálytanító. Mindkét gyermeke Waldorf-iskolás. Ildi az elkövetkező időszakban zárja le az előző osztályát nyolc együtt töltött év után. Júniusban szülői estet tart a harmadik osztály szülői közösségének.

Szeptembertől zenepedagógussal és napközis pedagógussal is bővül a tanári kollégium. Mindkettőjükkel folynak a személyügyi csoport egyeztet, rövidesen róluk is hírt adunk.

 Keressük euritmia tanárunkat szeptembertől, Harmath Judit már nem lesz velünk az új tanévben.

 Iskolánkban 2023. februárban intézményvezető-helyettest választottunk Ott Kriszta személyében, aki az intézményvezető távollétében, avagy hiányában teljeskörűen látja el az intézményvezetői feladatokat is. Továbbra is keresünk intézményvezetőt.

3.

Forrásteremtés: hogyan és mit tehetek én?

A forrásteremtés csoport az idei tanévben közel 16 500 000 forint összegyűjtését szervezte, támogatta. Biztosan emlékszel az őszi garázsvásárra, az Alkotókör elindítására és a vásárok utáni örömteli beszámolókra, a nyertes pályázatainkra – talán a legemlékezetesebb a német támogatás volt, – és azokra a felhívásokra, amikor jeleztük; égető szükségünk van céges adományozókra. 

A forrásteremtő munka eredményeként az eredeti szándék szerint fejlesztésre összegyűlt tartalékot lényegében teljes egészében a 2023-24-es működésre költjük. Emiatt a jövő tanévben a forrásteremtés legfőbb célja a tartalékalap visszatöltése (20 000 000 forint) lesz. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján megfogalmaztuk, mit kellene tennünk.

Folytatjuk a pályázatírást, szervezünk október közepére garázsvásárt. Nagy örömmel ernyőnk alá fogadjuk az Alkotókört, mint a forrásteremtő csoport első alcsoportját. 2-3 millió forintos lehetőséget látunk három németországi pályázatban, de a szükséges forrás előteremtésében a legnagyobb erőt a cégektől érkező egyszeri vagy folyamatos támogatás jelenti. Az iskola és közösségünk számára ez most a kitörési pont, itt van lehetőség visszatölteni a tartalékot.      

 Nagyon köszönjük azoknak a családoknak, akik valamelyik forrásteremtő programunkban szerepet vállaltak, jó lenne, ha a jövő tanévben még többen lennénk. Nagy szükség lenne egy németül pályázatot írni tudó szülőtársra vagy önkéntes családtagra.

Felkészülten várja a forrásteremtő csoport, hogy javasolj a Waldorf-szellemiséghez valahogyan kötődő cégeket, vagy a környezetedben, családi, baráti körben működő vállalkozásokat, vagy akár egy ötletet, melyik cégről gondolod úgy, hogy próbáljuk meg! 

És jól jön a részvételetek az Alkotó körben is. Sokszor hangsúlyoztuk, de nem lehet elégszer: az adománygyűjtés csak minden család aktív részvételével lehet sikeres!

4.

A következő tanévünk a számok tükrében

A 2023/24-es tanév finanszírozása átgondolt és stabil alapokon nyugszik, a gyerekek szükségleteit fedezi, de továbbra is szűkös. 

A kiadási és a bevételi tételek százalékos megoszlását az ábra mutatja. Ahogy eddig is, kiadásaink jelentős része a személyi kiadás, az ebéd és a bérleti díj, rezsi. A kormányzat által bejelentett kötelező bérrendezés iskolánkat is érintette, és további béremelésekre számítunk a közeljövőben is. A bérfejlesztés egységesen minden pedagógusunkra kiterjed. Pedagógusaink száma jövő tanévre is nőni fog, mely azért szükséges, mert az iskolánk egy első osztállyal bővül. A rezsi kissé jobban alakult, mint korábban számítottunk rá, és a mostani információink alapján várhatóan nem fog jelentősen növekedni. A működési költségekből kikerült az önismeret, a tanárképzés, mentorálás. Mivel a tanárok jólléte a gyermekek jóllétének alapja, ezért ezek a tételek egy külön alapba kerültek, amelyekre a forrásteremtés külön forrásokat próbál szerezni. A gyermekek terápiája önköltséges módon folytatódik tovább.

Bevételi oldalon a szülői hozzájárulások, a normatíva, és a tartalékok felhasználása teszik ki a legnagyobb tételeket. A tartalékok felhasználására amiatt van szükség, mert jelenleg a várható bevételeink nem fedezik a várható kiadásainkat, így az idei tartalékképzést a következő tanév működésére fordítjuk. Ebből az következik, hogy nagyobb volumenű fejlesztéseket csak az évközben sikeresen megnyert új támogatások, cégek, illetve a családok, a ti emelt adományaitok és egyéb forrásteremtő munka eredményeként valósulhatnak meg. A normatíva összege az idejáró gyerekek számától függ; minél több gyermek jár iskolánkban, annál kevesebb a fajlagos szülői hozzájárulás. 

 Az iskola pénzügyi, gazdasági stabilitásának megteremtéséhez a szülői közösség, és te is hozzá tudsz járulni. Azzal sokat tudsz segíteni

  • ha jó hírét viszed az iskolának családi, baráti körben, hogy növekedni tudjon a nálunk tanulók létszáma. Ha úgy beszélsz iskolánkról, ami bizalmat ébreszt,
  • ezen felül különösen fontos a következő tanévben a megajánlott hozzájárulási összeg – 65 000 Ft/hó – átlagának megteremtése,
  • valamint, hogy a szülői vállalások időben és az elvárt összegben érkezzenek meg minden hónapban. 

5.

Több,mint félmillió forinttal támogatta az iskolát az Alkotókör

Június 7-én várunk benneteket a tanév utolsó alkotóműhelyébe

Az Alkotókör ebben a tanévben indult, és mozgalmas évet tudhat maga mögött.

Ősszel az iskola portékás standjának az előkészítése volt az első nagy feladatunk a Szent Márton napra. Télen az adventi időszakban a Jenői Advent vásárain képviseltük az iskolát a faluban. Tavasszal árusítottunk az Óbudai Waldorf Iskola Szent György napi vásári forgatagában. Ezt követően pedig a Jenői Majálison ismét megjelentünk a faluban a portékáinkkal és emellett kézműves foglalkozást is tartottunk a gyerekeknek. Az Alkotókör munkájához az adventi és a tavaszi nyitott Alkotóműhelyek keretében sokan közületek is csatlakoztak alkalomszerűen vagy rendszeresen. Az Alkotóműhelyek minden alkalommal nagyon jó hangulatban teltek: a gyerekek játszottak, a felnőttek alkottak és mindig került valami finomság is az asztalra.

Az Alkotókör célja, hogy a portékákból befolyó adományokkal az iskola anyagi szükségleteit támogassa. Emellett az is fontos számunkra, hogy közös szülői kézműves tevékenységgel vegyük körül az iskola lényét és ezáltal erősítsük a szülői hálót, a közösség erejét, valamint, hogy az így készített gyönyörű portékákkal impluzust adjunk a külvilág felé az iskolában folyó munkáról. 

Ennek szellemében szeretnénk tovább folytatni a munkát jövőre is: portékakészítés otthon vagy a közös alkotásra lehetőséget adó Alkotóműhelyeken, vásári árusítás és vannak még a tarsolyunkban újabb ötletek. Ehhez továbbra is várunk minden lelkes csatlakozni vágyó szülőt kézügyességi elvárások nélkül!

Büszkék vagyunk a termékeny munkára, amit idén magunk mögött tudhatunk: a tanévben összesen 554 000,- Ft adománnyal tudtunk hozzájárulni az iskola költségvetéséhez. Ez hozzávetőleg 8 család átlag havi hozzájárulásának felel meg.

Hálásan köszönjük mindenkinek, aki az alkotások elkészítésével, az árusítással vagy a lelkes vásárlással támogatta az Alkotókör munkáját és hozzájárult, hogy ilyen szép bevételt érjünk el! 

Köszönetként szeretnénk az idei évre meghirdetni az utolsó Alkotóműhelyt: 

június 7. 14.00 – 18.00 óra. Helyszín: Üröm, Présház utca 10/b. 

Ezen a záró alkalmon szeretnénk az idei Alkotóműhelyek során a gyerekek által visszatérően megfogalmazott kérésnek eleget tenni és a gyerekeknek kézműveskedést tartani, míg felnőttként szeretnénk egy kicsit megállni és megünnepelni az éves munkát. Így a gyerekeket pillangó- és karkötő készítéssel várjuk, míg a felnőtteket “batyus falatozásra” hívjuk.  

Aki szeretne a záró Alkotóműhelyen résztvenni, az e-mailen jelezze Vikinek (szladics@szladics.hu). 

Mindenkit szeretettel várunk!